Sósvizes fertőtlenítés

Alternatíva a folyékony klór adagolás helyett

Sósvizes fertőtlenítés

Mit kell tudni a sóbontókról?

Kedvelt medence fertőtlenítési megoldás, bár sok esetben téves elgondolás miatt kerül sor a használatára. Sokan gondolják azt, hogy környezetbarátabb, mint a klóros fertőtlenítés. Azonban a fertőtlenítést itt is a klór végzi; a szükséges klórszint előállításában van a legfőbb különbség.

A sós víz esetén a medence vizében a beépített készülék igényeinek megfelelően 1-5 ezrelék sótartalmat kell előállítani, jódozatlan nagy tisztaságú NaCl (konyhasó) feloldásával a medencében. Ezt a sós vizet elektrolízis útján szétbontja a sóbontó készülék Na+ és Cl- ionokra. A klór így kerül a medence vizébe, ahol fertőtlenítő hatást fejt ki. Egy idő után a szétválasztott Cl- és Na+ ionok újra összekapcsolódnak és a folyamat újra kezdődik.

A rendszer előnye, hogy nem kell folyékony klórt szállítani, és kezelni, valamint hogy a klór újra és újra előállítható a medencében. A só pótlására ritkán van szükség, csak a szűrőtartály visszamosásakor a csatornába engedett víz és annak pótlására a medence utántöltésére használt víz újra sózása miatt, illetve kültéri medencék esetében a csapadék hígíthatja a medence sókoncentrációját, amit szintén után sózással korrigálhatunk.

A modern sóbontó készülékek képesek a klór szabályozott termelésére, amit mérőszondával kontrollálnak. A beállított klórszint elérése után a készülék nem bontja tovább a sót, amíg a medencében a klór szintje ismét nem csökken a beállított érték alá.

A legtöbb készülék önmaga képes, vagy kiegészítő modul beépítésével válik képessé a pH érték szabályzására is. Így válik komplex alternatívává a vegyszeradagolással szemben. Hátránya a sósvizes medencéknek, hogy a sós víz a szervezetre ugyan nem káros – egyesek szerint egyenesen pozitív hatással van a bőrre – de a fémekre agresszív korrodáló hatása van. A medencében lévő fém alkatrészek, csavarok, létrák, vízköpők, hőcserélők ugyan rozsdamentes anyagból készülnek, mégis sok esetben korrodálódnak. Ha sósvizes fertőtlenítéssel szeretnénk medencénk vizét kezelni, minden fém alkatrészt úgy kell megválasztani, hogy minimum AISI316 (A4) anyagminőségű rozsdamentes anyag felhasználásával készüljenek.

A hőszivattyúk pontosan emiatt szinte kivétel nélkül titán hőcserélővel készülnek. A másik fontos dolog, hogy sós víz esetén mindenképpen gondoskodnunk kell arról, hogy a medence leürítésekor, illetve a szűrőtartály visszamosásakor a vizet csatorna hálózatba engedjük, mert a szabadba engedett sós víz a környezetet károsítja!

Sokszor felmerül a kérdés, mennyire sós a medence vize ebben az esetben? A sótartalom sokkal alacsonyabb, mint a tengervíz sótartalma, a 4-5 ezrelék sótartalmú víz esetében az emberi könny sótartalmára emlékeztet, a 1,5-3 ezrelék sótartalmú víz esetében szinte nem is lehet érezni.

Bármi is az elképzelése, mi megvalósítjuk!
Kérje bátran árajánlatunkat, nem jár kötelezettséggel!

Nézze meg további megoldásainkat, kiegészítőinket: medence komfortnövelők

Elérhetőségeink

NG Next Generation Kft.


info@medenceepites.hu

+36 30 625 4814

1142 Bp, Tengerszem u. 24.

Professzionális medenceépítés többféle típusban és kivitelben, választható színekben, igény szerint komfortfokozókkal, kiegészítőkkel.